Mikä on Finnair Stadium?

Oikeastaan kyse on enemmänkin siitä että mikä oli Finnair Stadium. Ja toisaalta mielenkiintoista voi olla ja kysymyksiä herättää se, miksi ylipäätään ruohokentän ympärille rakennetun korotetun tuolirivin nimeen yhdistetään jonkin yrityksen brändi. Tässä kohdin ainakin kaksi asiaa kietoutuu yhteen, toisaalta se, että kyseinen katsomorakennelma ei enää ihmisten mielissä saatika markkinointimateriaalissa ole yhdistetty Finnairin brändiin. Toisaalta asiaan liittyy se mielenkiintoinen historiallinen tarkastelu, jonka kautta voi aueta ylipäänsä syyt stadionien brändittämistä yhteen jonkin toisen yrityksen liiketoimintojen kanssa. Tässä viimeisessä ulottuvuudessa on syvyyttä myös kansainvälisissä tutkintalinjoissa, onhan poliitikot, merkkihahmot, hirmuhallitsijat ja muut merkittävät tapahtumat tai ilmiöt perinteisesti päätyneet paikkojen nimiä koristamaan (esim. silloinen Stalin Allee Berlinissä tai nykyinen Mannerheimintie Helsingissä).

Helsingin kesäolympialaiset vuonna 1952 osoittautuivat suureksi ponnistukseksi kasvavalle sotakorvausten kanssa punnertavalle nuorelle pikkuvaltiolle. Identiteettipoliittiset kysymykset jäivät taka-alalle, kun käytännön järjestämisen ongelmat korostuivat. Tarvittiin lentokenttä, stadion ja asuntoja, jotta tuhannet urheilijat ja kisavieraat saivat nauttia kilpailuista ja vapaa-ajasta sen ympärillä. Olympialaisten tarpeisiin rakennettu Vantaan lentokenttä on nykyään Suomen tärkein lentoliikenteen solmukohta. Sen uudistetut terminaalit ja lisäkiitorata ovat sovittaneet sen paremmin nykyajan kosmopoliittien maailman nomadien käyttöön.

Samoin Helsingin keskustan tuntumaan, Töölönlahden liepeille nousi betonista valettu komea rakennus, jonka ulkoreunalta taivaalle edelleenkin kurottaa korkea näköalatorni. Vaikka komeasti törröttävällä tornilla oli vain vähän käyttöä itse kisalajeissa, se tuki taustatoimintoja, lehdistöä ja oletettavasti turvallisuuden ylläpitämistä myös. Sittemmin tästä miehisen rohkeasta tornista laajan ovaalin muotoisen stadionin reunalla on tullut myös koko Helsingin horisonttia määrittävä symboli.

Finnairin ja stadionin välillä on tietysti nähtävissä myös historiallista yhteyttä, koska kansallinen lentoyhtiö samoin kuin olympialaiset liittyivät läheisesti sotien jälkeiseen identiteetin muotoutumiseen. Sittemmin stadionin ja kyseisen lentoyhtiön välinen brändisopimus on purettu, ja stadionin nimeen liitetään nykyään toinen kansallispoliittisesti värittynyt telekommunikaatioalan yhtiö.